Väli-Suomen paikallisvääntö lauantaina Vaajakoskella

FC Vaajakoski – KuFu98 la 12.9.2020 klo 15.00 / Keskisuomalainen

Kuukauden tauon jälkeen Vaajakosken liikuntapuistossa pelataan taas Kakkosen jalkapalloa. Vastustajaksi saapuu KuFu98 Kuopiosta, joten ottelua voidaan kutsua Väli-Suomen derbyksi. Joukkueet ovat aiemmin vuosien varrella pelanneet värikkäitä kamppailuja, joissa maaleja ei ole perinteisestikään säästelty.

Lauantaina kotijoukkue janoaa kovasti täysiä sarjapisteitä, sillä viimeisimmät kolme ottelua eivät ole voittopottia kasvattaneet, vaikka kahta kärkiryhmää vastaan vieraissa punapaidat ovat yltäneetkin hienoihin tasapeleihin. Elokuun alkupuolen peliruuhkan jälkeen vaajakoskelaisten ottelutahti on ollut hyvinkin maltillinen, kun neljään viikkoon joukkue ei ole ollut tositoimissa kuin yhden kerran.

FCV onnistui vielä ennen siirtoikkunan umpeutumista tekemään kovan pelaajahankinnan, kun Aram Hasanzada liittyi mukaan ryhmään tämän ja ensi kauden kattavalla sopimuksella. 26-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on tärkeä apu syksyn peleihin. 1vs1 -tilanteissa väkevä Hasanzada on pelannut Ykköstä JJK:n lisäksi KPV:ssä ja kettupaidoissa tilillä on myös muutama Veikkausliigaottelu.

Tuplapelit JIPPOa vastaan tuottivat yhden pisteen

FC Vaajakosken ja JIPPOn esiintyminen Vaajakoskella kuukausi sitten oli melko tasaväkinen, vaikka lohkoa johtavat joensuulaiset tarjosivatkin alkuun kovan rynnistysvaiheen, jonka aikana kotijoukkue ei tahtonut päästä omista millään liikkeelle. Ottelu päättyi joensuulaisten vierasvoittoon 1-2 (0-1) seuraikoni Tomi Karlstedtin tehtyä isäntien tasoittavan osuman kulmapotkutilanteesta heti toisen puoliajan alussa.

Kaksi viikkoa sitten FCV haastoi Joensuun Mehtimäellä tappiottoman JIPPOn jälleen väkevästi lopulta varsin kuumatunteisessa kamppailussa, jossa tuloksena oli pistejako 2-2 (0-1). Flunssa-aallon kourissa kärvistelleeltä vierasjoukkueelta sivussa oli pari avainpelaajaa ja kapealla materiaalilla Pohjois-Karjalaan matkanneelta FCV-nipulta tasapeli olikin oiva lopputulos lähtökohtiin peilattuna. Peetu Lintisen osalta ruuti oli tällä kertaa kuivaa ja viime kaudella 16 osumaa iskenyt laitahyökkääjä tuplasi tämän kesän maalisaldonsa neljään. Osumat syntyivät kummankin puoliskon avaushetkillä näyttävillä ja tarkoilla laukauksilla, joista jälkimmäinen tuli FCV:n kauden ensimmäisestä rangaistuspotkusta.

Ensimmäisen puolikkaan aikana vaajakoskelaiset onnistuivat pitämään JIPPOn pois parhailta tekopaikoilta peittäen laukaukset ja selvittäen kotijoukkueen useat kulmapotkut. Toisen jakson alkuun tulleen 0-2 -osuman jälkeen FCV:n pelaaminen ei ollut kuitenkaan riittävän kypsää, vaan kovan 40 minuutin loppukirin aloittaneet joensuulaiset puristivat ottelun tasoihin.

La 29.8.2020 Joensuu. JIPPO – FCV 2-2 (0-1)

FC Vaajakoskella on kymmenen ottelun jälkeen kasassa 14 pistettä, jotka riittävät tällä hetkellä kahdeksanteen tilaan. Kapteenin tehtävissä edellisessä pelissä toiminut Masa Malen ajattelee pelatuista otteluista näin.

”Kausi on ollut kauttaaltaan tähän asti ihan hyvää tekemistä joukkueelta kahta ”ohipeliä” lukuun ottamatta. Muutamassa viime pelissä ollaan menetetty pisteitä turhan helposti. Vielä kun käännetään tiukat pelit meidän eduksi, niin hyvä tulee.” – Masa Malen

Toista vuottaan FCV:ssä pelaava lahtelaistaustainen puolustuksen tukipilari suunnittelee lauantain KuFu-peliä.

”KuFua vastaaan pelattiin viimeksi juuri kyseinen tiukka peli, jossa lopussa päästettiin kaveri tasoihin ja menetettiin samalla kaksi pistettä. Nyt pidetään lauantaina huoli siitä, että täydet kolme pistettä jää Vaajakoskelle.” – Malen

Esittelyssä vierasjoukkue KuFu98:n taustat

Kuten seuran nimestä voi päätelläkin, SC Kuopiofutis-98 on saanut alkunsa 1998. Perustamisvuonnaan joukkue pelasi Nelosessa, josta se kuitenkin välittömästi ponnisti sarjapykälää ylemmäksi Kolmoseen. Ensimmäinen vierailu Kakkoseen tapahtui FC Vaajakosken tapaan kaudella 2003, mutta samassa lohkossa pelanneiden joukkueiden kohtalona oli tippuminen jälleen sarjaporrasta alemmaksi. Toinen kesän mittainen visiitti kuopiolaisilta Kakkosessa nähtiin 2014. Kaudesta 2016 alkaen KuFu98 on pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, jossa se pelaa näin viidettä vuottaan peräjälkeen.

Viime vuonna kuopiolaiset sijoittuivat heti Ykköseen nousseen SJK Akatemian perässä toiseksi ja saman sijoituksen joukkue saavutti Kakkosessa myös 2016. KuFulta on totuttu näkemään railakkaan iloista hyökkäysvoittoista jalkapalloa, jonka tuotoksena maaliverkot ovat heiluneet molemmissa päissä runsaanlaisesti. Tällä kaudella kuopiolaiset ovat pommittaneet jo 28 maalia, joka on ylivoimaisesti eniten Kakkosen C-lohkon joukkueista. Viimevuotinen 70 osuman kertymä oli kovin koko Kakkosessa muutkin lohkot huomioon ottaen.

Tällä hetkellä KuFu98:lla on hallussaan sarjan kakkostila, kun 11 pelattua ottelua ovat tuottaneet 22 pinnaa. Viimeisimmästä yhdeksästä kamppailusta kuopiolaiset ovat voittaneet peräti seitsemän. Viimeisimpänä keltamustien kovan vireen joutui todistamaan JJK, joka jäi Kuopiossa jalkoihin KuFun takoessa selkeän 4-1 -voiton parisen viikkoa aiemmin.

Kuopiossa pisteet jaettiin

Reipas kuukausi takaperin Kuopion helteisellä keskuskentällä KuFu98 ja FC Vaajakoski päätyivät sopuisaan pistejakoon lopputuloksella 2-2. Kentällä nähtiiin kaksi hyvin erityyppistä joukkuetta. Nuori ja varsin pienikokoinen kotijoukkue pyrki pallonhallintaan, jossa se onnistuikin. Kokeneempi ja fyysisesti kovempi punapaitainen vierailija rymisteli suoraviivaisemmilla murtautumisilla läpihyökkäyksiin.

Tasaisen kamppailun avauspuolikkaalla Bruno Rodriguez loi isännille pari vaarallista tilannetta, mutta avausmaalista vastasi FCV. Aleksi Kaakinen ja Niko Lohi järjestelivät Saku Leppäsen irtiottoon, josta keskikentän taituri siirsi hallitusti vierailijat johtoon. Pallollisena vahvasti esiintyneen KuFu98:n tasoitus syntyi reilun 70 minuutin kohdilla Albert Vauhkosen tavoittaessa Rodriguezin, jonka laukauksen tielle Ville Viljala ei ehtinyt rittävästi, vaikka saikin sormiaan väliin. Johto-osuman punapaidoille pukkasi kymmenisen minuuttia myöhemmin toppari Malen Lari Liukkosen kulmapotkusta. Maalin jälkeen FCV

nukkui kuitenkin ruususen unta ja oli KuFun Elias Salmisen vuoro osua kulmasta vain noin minuuttia myöhemmin.

Kuopiosta mukaan tarttui yksi piste. Su 9.8.2020 KuFu98 – FCV 2-2 (0-1)

Nykyisellään kyseessä KuPS:n kakkostiimi

Sinisissä väreissä aiemmin pelanneen KuFun paidat ovat vaihtuneet keltamustaan värisävyyn, kun joukkue toimii hallitsevan suomenmestarin KuPS:n akatemiaryhmänä. Tavoitteena on tarjota kokemusta aikuisten peleistä kuopiolaisen jalkapallokoulun nuorille talenteille ja muualta kaupunkiin muuttaneille lahjakkuuksille sekä antaa pelituntumaa Veikkausliigassa vaihtopenkkiä kuluttaneille kokeneemmillekin pelimiehille. Tämän seurauksena KuFu98:n kokoonpano on kauden mittaan pelien välillä vaihdellut runsaasti. Kesäkuun peleissään joukkue pelasi hieman heikommalla rosterilla ja tuloksena oli pari isonumeroista tappiotakin. Sen jälkeen kuopiolaisryhmä on tehnyt kuitenkin varsin kovaa jälkeä.

Kokeneemmista pelaajista KuFu-paidassa on tällä kaudella nähty muun muassa portugalilainen laitahyökkääjä Bruno Rodriguez, joka sai sopimuksen kuopiolaisten rinkiin tosi-TV-formaatti Play Offin kautta. Salon Palloilijoissa viime syksynä näyttäytynyt tuulennopea Rodriguez on viimeistellyt KuFu:lle Kakkosen peleissään viisi maalia. Samaiseen maalimäärään ovat joukkueesta yltäneet myös Arttu Heinonen sekä kesken kauden Ykkösen Vaasan Palloseuraan lainasopimuksella siirtynyt nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo Eetu Rissanen. Jo aiemmin kuopiolaiset olivat menettäneet hyökkäyskalustostaan kolmannen polven jalkapalloilijan Eetu Pellikan tammisaarelaisen Ekenäs IF:n väreihin. Joukkueen rivejä on harventanut lisäksi puolustaja Oskari Janssonin kauden ennen aikojaan päättänyt alavartalovamma.

Vakiokokoonpanoon lauantain vierasjoukkueelta on kuulunut Iisalmesta lähtöisin oleva PK- 37:n kasvatti Viljami Aittokoski. Ikäluokkaa 2002 edustava taidokas keskikentän pelaaja on kerryttänyt tililleen mukavasti nuorten maajoukkuepelejä ja lukeutuu KuFu98:n terävimpiin aseisiin. Elokuun alussa KuPS:iin hollantilaisesta Groningenin joukkueesta siirtynyt 19- vuotias JJK-kasvatti Oskari Sallinen on ollut myös mukana KuFun ryhmässä viime viikkoina ja on tarjonnut keskikentän pelaamiseen uusia ulottuvuuksia.

Tällä hetkellä KuFu98:n lauantain kokoonpanoa on kuitenkin mahdoton ennustaa. KuPS pelaa Veikkausliigaa erittäin kiivaalla tahdilla ja tulossa heille on myös karsintaottelu Eurooppa Liigassa Slovakian mestaria Slovan Bratislavaa vastaan. Lisäksi KuPS:n nuoret pelaavat P20 SM-sarjaa Turussa sunnuntaina. Nähtäväksi jääkin, kuinka savolaisorganisaatio pelaajiaan syyskuun ruuhkan keskellä kierrättää, sillä siihen on tilaisuus viimeistä kertaa tällä kaudella. Loppuviikon pelikierros on Palloliiton sääntöjen mukaan kauden viimeinen, jolloin farmisopimusten alaisissa seuroissa pelaajat voivat edustaa kumpaa joukkuetta tahansa. Sääntö ei kuitenkaan koske nuoria pelaajia ja maalivahteja.

Näin on Vaajakoskella pelattu

Ensimmäisen vierailunsa KuFu98 teki Vaajakoskelle 2003 molempien joukkueiden pelatessa tulokaskauttaan Kakkosessa. FCV oli tyly isäntä ja paukutteli tulostaululle selvänumeroisen kotivoiton 5-1. Seuraavaa kertaa saatiinkin sitten odotella tovi, kunnes kaudella 2012 joukkueet pelasivat samassa Kolmosen lohkossa. Toukokuinen yhteenotto

Vaajakosken viheriöllä päättyi kotijoukkueen voitonjuhliin loppulukemin 3-2 Niko Lohen vastatessa voittomaalista taitavalla nostollaan 72 minuutin kohdalla. Seuraava vuosi oli FCV:n 20-vuotisjuhlakausi, mutta nousuhaaveet seuralta jäivät toteutumatta, sillä nimenomaan KuFu vei Keski-/Itä-Suomen Kolmosen lohkovoiton punaisten nenän edestä. Vaajakoskella mitelty keskinäinen kamppailu päättyi pistejakoon 1-1 Tomi Karlstedtin viimeistellessä kotijoukkueen tasoituksen vain joitakin minuutteja ennen päätösvihellystä.

Kahdella viimeisimmällä vierailullaan savolaiset ovat olleet voitokkaita. Kakkosen A-lohkon ottelussa 2016 Santtu Laaksonen pommitti komealla laukauksellaan vaajakoskelaiset etumatkalle, mutta KuFu98:sta Patrik Alaharjula siivitti vierasjoukkueen maalin vierasvoittoon onnistuttuaan maalinteossa kahdesti. Myös viime kaudella Vaajakoskella pelattu ottelu päättyi kuopiolaisille 1-2 tehokkaamman viimeistelyn ansiosta. Kahden maalin karkumatkalle valkosiniset johdattelivat Joona Hiltunen ja Arttu Heinonen. FCV:n kavennusosumasta vastasi Lintinen joukkueen riveissä debytoineen Samu Suoraniemen järjestelystä.

Vieraskamppailut mukaan luettuna punapaitojen tuorein voitto löytyy viime syksyltä, jolloin vahvavireinen FCV aiheutti kuopiolaisille joukkueen kauden ainoan kotitappion Valtteri Lohen, Masa Malenin ja Juuso Haapasaaren maalien saattelemana 2-3.
Viimeisimmästä FC Vaajakosken kotivoitosta KuFua vastaan on kuitenkin ehtinyt vierähtää jo peräti kahdeksan vuotta, joten tuota tilastoa olisi lauantaina syytä korjailla.

Aram Hasanzada Vaajakoskelle

FC Vaajakoski vahvistaa kokoonpanoaan syksyn peleihin kovalla pelaajahankinnalla, sillä joukkueen riveihin liittyy Aram Hasanzada tämän sekä ensi kauden kattavalla sopimuksella. 26-vuotias hyökkäävässä keskikentän roolissa viihtyvä pelaaja lukeutuu jyväskyläläisen jalkapallokoulun kasvatteihin ollen voittamassa JJK:ssa A-nuorten SM-kultaa kaudella 2012.

”Hyvällä mielellä tulen FCV:hen. Kiva palata Jyväskylään ja pelaamaan Vaajakoskelle.” – Aram Hasanzada

Alkuperäiset kuvat: Kokkolan Pallo-Veikot

Useammassa eri Jyvässeudun seurassa nuoruusvuosinaan esiintynyt Hasanzada kerrytti tililleen vuonna 2013 neljä Veikkausliigaottelua kettupaidoissa ja seuraavina kausina runsaan määrän Ykkösen kamppailuja niin JJK:ssa kuin myös Kokkolan Pallo-Veikoissa. Kausi 2019 vierähti Kolmosessa JPS:n paidassa. Tänä kesänä Hasanzada pelannut pariin otteeseen Kakkosen B-lohkossa pelaavan FC Espoon väreissä.

Päävalmentaja Sami Okkonen on iloinen laatupelaajan saamisesta joukkueeseen.

”Aram tuli alkuviikosta mukaan joukkueharjoituksiin ja olen erittän tyytyväinen, että sopimus saatiin nopealla aikataululla tehtyä”

”Hasanzada on erinomainen lisä joukkueeseen. Taitavana ja erinomaisena 1v1 pelaajana hän tuo laatua ja lisää kilpailua meidän hyökkäysosastolle. Lisäksi Aram on monille pelaajille jo entuudestaan tuttu ja uskon siltäkin osin sulautumisen joukkueeseen sujuvan varsin kivuttomasti.” – Okkonen

FCV:n osalta ottelut jatkuvat tämän viikon lauantaina, kun Vaajakoskella vierailee KuFu98 Kuopiosta. Ottelu sarjakakkosta vastaan käynnistyy klo 15.00.

Pisteet tasattiin sarjakärjen vieraana

JIPPO – FC Vaajakoski 2-2 (0-1)

2. Peetu Lintinen 0-1
48. Peetu Lintinen rp. 0-2
68. Aleksis Lehtonen 1-2
84. Jere Kähkönen 2-2

Joensuun Mehtimäen tekonurmella oteltiin lauantai-iltana Pohjois-Karjalan maakuntapäivänä JIPPOn ja FC Vaajakosken välinen ottelu, johon yleisöllä oli tarjolla ilmainen sisäänpääsy. Vääntö päättyi pistejakoon 2-2, joka on lähtökohtiin nähden erittäin hyvä lopputulos vaajakoskelaisille. Kahden maalin johdon menettäminen kuitenkin jäi harmituksen aiheeksi.

FCV joutui reissaamaan Pohjois-Karjalaan melko pienellä pelaajaringillä, sillä mukana matkassa oli vain kolme vaihtopelaajaa. Tutusta aloituskokoonpanosta puuttuivat maalintekijä Matias Sarlin ja kapteeni Santtu Laaksonen. Katsomon puolelle vaajakoskelaiset olivat kuitenkin keränneet kauden parhaan kannatusporukan, jonka johdolla vierasjoukkue sai mainiota taustatukea. Joensuulaisjoukkueella kasassa oli sen ykkösmiehitys ilman poissaoloja.

FCV:ltä unelmastartti peliin

Vaajakoskelaiset saivat kamppailuun mitä parhaimman alun. Pelikello oli ehtinyt edetä vain reilun minuutin kohdalle, kun joukkueen viime kauden maalikuningas Peetu Lintinen pommitti kauden kolmannen osumansa. Fantastinen laukaus paristakymmenestä metristä painui vastustamattomasti vasempaan yläkulmaan JIPPO-vahti Jirko Sorsan sormia hipoen.

Maalin jälkeen valkoisissa paidoissa pelannut vierailija jatkoi hyviä otteitaan voittaen suurimman osan kaksinkamppailuista, vaikka kotijoukkue saikin luotua pari vaarallisen tuntuista hyökkäystä pallonriistoista. Puolen tunnin paikkeilla FCV:lle tarjoutui parikin hyvää tilaisuutta kasvattaa johtoaan, mutta vasemmalta laidalta syntyneistä tilanteista joensuulaiset selvisivät säikähdyksellä. Valtteri Lohen yrityksen torjui Sorsa ja Lintisen kokeilun onnistui peittämään joensuulaispuolustus. Omassa päässä FCV esiintyi vahvasti blokaten esimerkiksi Nuutti Tykkyläisen ja Pavel Nazimovin laukaukset. JIPPOn avauspuoliajan vahvimmat hetket sattuivat viimeisen vartin aikana, jolloin kotijoukkueelle oli tarjolla tukullinen kulmapotkuja. Kulmia liikkeelle pistäneet Jere ja Joona Hiltunen eivät kuitenkaan tahtoneet löytää boksista omia pelaajia, vaan Vaajakosken puolustus onnistui selvittämään erikoistilanteet väljemmille vesille. Kulmapotkut menivät avaavalla nelivitosella JIPPOlle peräti 10-0.

JIPPO rynnisti väkisin tasoihin

Myös kakkosjakso käynnistyi vierasjoukkueen osalta erinomaisesti. Vapaapotkutilanteessa JIPPO joutui rikkomaan kuudentoista alueella ja FCV:n kauden ensimmäistä rangaistuspotkua asettui ampumaan Lintinen. Kahdessa edellisessä Mehtimäellä pelatussa ottelussa Sorsa onnistui molemmissa torjumaan rankkarin, mutta oli tällä kertaa vailla mahdollisuuksia Peetun varman viimeistelyn edessä. Hetkeä myöhemmin 0-2 –

maalin jälkeen Lari Liukkonen laukoi vaarallisesti Vaajakosken ensimmäisen kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta tämä jäikin joukkueen viimeiseksi paikaksi.

Toisella jaksolla kotijoukkue haki tuoretta hyökkäysvoimaa ottamalla sisään kesän ensiminuutit kellottaneen Aleksi Nissisen sekä Aleksis Lehtosen ja Jere Kähkösen. Ottelun viimeisemmät neljäkymmentä minuuttia olivatkin väkevää JIPPOn hallintaa, joiden aikana joukkue puristi itsensä FCV:n rinnalle. Takaa-ajon käynnisti JJK-kasvatti Lehtonen ohjattuaan kavennuksen 68. minuutilla. Vain viitisen minuuttia ennen päätöspuhallusta FC Vaajakosken alakerralle sattui kohtalokas virhe, jonka myötä Nuutti Tykkyläinen riisti pallon ja tarjoili avoimen tekopaikan Jere Kähköselle, jolla oli helppo työ naulata tasoitus 2-2.

”Ollaan oltu melkoisen flunssa-aallon kourissa ja tänään aamulla jäi vielä kapteeni Laaksonen sairastumisen takia sivuun. Koronatestien tuloksia odotellessa olemme joutuneet harjoittelemaan kymmenellä pelaajalla menneellä viikolla, joten lähtökohtiin nähden piste on erinomainen suoritus. Joka jätkältä loistavaa taistelua. Emme ole vielä henkisesti aivan valmiina pysymään pelisuunnitelmassa niillä hetkillä, kun pitäisi vain jäädyttää peliä. Meiltä pitää löytyä uskoa omaan tekemiseen vaikka vastustaja kuinka vyöryttäisi päälle. Nämä on meille oppimisen paikkoja ja olemme selvästi oikealla tiellä.” – Sami Okkonen

FCV:ltä kesän ensimmäiset minuutit kentällä haaviinsa sai Toni Järvinen, jonka harjoituspelissä tapahtunut loukkaantuminen on pitänyt pelaajan sivussa pidempään. Pistejaon myötä lohkokärki JIPPOlla on koossa 22 pistettä ja FCV nousi 14 pinnaan, jolla se kipusi taulukon seitsemänneksi ohittaessaan ainakin hetkellisesti JJK:n. Kotijoukkueen parhaana palkittiin laitapelaaja Nuutti Tykkyläinen ja FCV:ltä maalimääränsä tuplannut Peetu Lintinen.

FCV:n kokoonpano

Aloitus:

2 Kaakinen Aleksi
3 Malen Masa
9 Kimmo Huisman
10 Lohi Valtteri
13 Lintinen Peetu
14 Viljala Ville
16 Leppänen Saku
20 Tomi Karlstedt
22 Roponen Teemu
25 Lohi Niko
28 Liukkonen Lari

Vaihtopelaajat:

4 Eloranta Abenezer
8 Toni Järvinen
11 Saboor Salim