Suomen Cupin 2.kierros: FCV/Reds – JIlves 1-0 (0-0)

1-0 47 min Ville Santala

Oli vuosi 2005, tarkemmin maanantai 11.4.2005, kun Reds edellisen kerran pelasi Suomen Cupin pelin. Kyseessä oli tuolloinkin toisen kierroksen ottelu, joka päättyi valitettavaan tappioon BETille. Suurin syy tappioon taisi olla neljä päivää aikaisemmin pelattu ensimmäisen kierroksen ottelu, jossa Reds voitti pitkäaikaisen kilpakumppaninsa, AC Soulsin. Kyseisen pelin voitonjuhlissa Feverissä oli paikalla itse Pate Mustajärvi bändinsä kanssa.

18.4.2009 Reds asteli jälleen Jyskän stadionin sametille Suomen Cupin merkeissä. Neljän vuoden ja viikon odotus oli palkittu ja oli jälleen aika suuren juhlapäivän. Edellisestä kilpaottelustakin oli jo kulunut seitsemän kuukautta ja yksi viikko. Vastustajaksi tänä suurena päivänä kentälle asteli aikanaan jopa SM-sarjan ovia kolkutellut Jämsänkosken ylpeys Ilves. Tämän hienompaa kauden avausta ei olisi voinut toivoa.

Peliä edeltänyt viikko kului Redsin pelaajilta keskittyessä vain ja ainoastaan tähän tapahtumaan. Pelin kulku oli käyty palaverissa ja harjoituksissa läpi, joiden lisäksi jokainen pelaaja oli keskittynyt vapaa-ajalla mielikuvaharjoitteluun. Tämän huomasivat myös pelaajien tyttöystävät, jotka joutuivat kylmästi jäämään viikon ilman hellyttää pelaajien säästellessä paukkuja suureen otteluun.

Ottelu alkoi noin 15.55 Jyskän stadionin aurinkoisella ja kuivalla kentällä. Onneksi lämpömittari näytti vain pari astetta plussaa ja tuuli puhalsi ajoittain yli 20 m/s, jotta tyhmempikin tajusi kyseessä olevan Redsin pelin. Aloituskokoonpanoksi kentälle marssi: Juho, Jussi, Henkka, Jonne, Jarkko, Lastu, Save, Mise, Ville, Janne ja Juuso.

Ottelu alkoi Redsin tunnustellessa ja antaessa vierailijoille kunnian pyörittää peliä. Ensimmäisen vartin aikana JIlves kiittikin kunniasta ja loi muutaman vaarallisen tilanteen Juhon vartioimalle maalille. Hallinnasta ja muutamasta paikasta huolimatta Reds selvisi tunnustelusta yhdellä Juhon huipputorjunnalla, muut paikat JIlves onnistui tuhlaamaan itse. Vartin tunnustelun jälkeen myös Redsin dieselkoneet alkoivat pikkuhiljaa käydä. Redsin mukaantulo näkyi muutamana vaarallisena vastahyökkäyksenä ja jopa pallon pitämisenä omalla joukkueella yli kolmen syötön ja viidentoista sekunnin verran. Puolustusvoittoisen taktiikan ansiosta liian pitkää pyörittelyä oli tarkoituskin välttää missä hyvin onnistuttiinkin. Seuraava kuva todistaa kuitenkin sen, että minuuttien 15-30 välillä Reds jopa loi vaarallisen tilanteen vastustajan maalille.

Reds painostaa

Kyseisen jakson aikana Save kokeili pariin otteeseen vaarallisesti parista kympistä ja Santala laukoi puoliajan vaarallisimmasta paikasta pallon viidestä metristä vain pari kymmentä senttiä maalin yli saatuaan keskityksen oikealta laidalta. Valitettavasti puolen tunnin pelin jälkeen Save joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia. Tilalle tuli Jere joka siirtyi laitapakiksi Jussin noustessa Saven paikalle. Vaihdon jälkeinen vajaa vartti pelailtiin Redsin päädyssä pelin ollessa kuitenkin täysin Redsin hallussa. Jossain vaiheessa keskikentälläkin oli kovaa taistelua pallosta. Huomatkaa erityisesti Redsin kapteenin kevyt askellus sekä Jannen kendoteippaukset.

Taistelua keskikentällä

Puoliajalla hörpättiin vettä, Jarkko vaihdettiin veljeensä Anttiin, ja käytiin pelin taktiikkaa vielä läpi. Tästä huolimatta taktiikka epäonnistui täysin, sillä Redsin oli tarkoitus siirtyä johtoon pelin 46. minuutilla. Tämä tapahtui kuitenkin vasta 47. minuutilla Jannen vapauttaessa Santalan puolittaiselle karkumatkalle, jonka Ville päätti hienoon liukupotkuun vastaantulleen moken yli. Ilmassa alkoi olla jo suuren juhlan tuntua. Vain pari minuuttia tästä oli kulunut kun Mise pyöritti keskikentällä JIlveksen kaverit sekaisin ja säntäsi maalia kohden. Moken vain vaivoin torjuman laukauksen haaskalla oli ensimmäisenä Juuso, joka sijoittikin pallon pienestä kulmasta maaliin. Allekirjoittaneen jo riehaantuessa oli totuus kylmä, avustavan pystyssä olevassa kädessä oli lippu. Näin peliä jatkettiin Redsin 1-0 johdossa.

Erään hyökäyksen päätteeksi Jussin keskusteltua itselleen keltaisen lapun oli jälleen aika muistaa, että pelin avainasia oli puolustamisessa. Tässä vaiheessa edessä oli vielä puuduttava puolituntinen kovakuntoisten redsiläistenkin jo hieman puuskuttaessa. Oli aika parin vaihdon. Noin 60 minuutin kohdalla Bule siirtyi kärkeen Juuson tilalle ja 65 minuutin kohdalla Jonne jätti kentän väsynein jaloin. Jonnen tilalle tuli Kona, joka siirtyi kymppipaikalle muiden miesten siirtyessä tieltä alemmas.

Rehellisesti täytyy myöntää, ettei raportin kirjoittajalla enää pää toiminut viimeisen 25 minuutin aikana niin hyvin, että erikoisempia tapahtumia olisi muistissa tallella. Minuuteilla 65-85 oli käsikirjoitus selvä: JIlves painoi päälle ja Reds purki palloa Bulelle ja Konalle. Valitettavasti kaksikko oli melko yksinäinen, sillä kummaltakaan laidalta ei enää juoksuvoimaa riittänyt hyökkäyksiä tukemaan. Onneksi jokainen JIlveksen hyökkäys päättyi joko paitsioon, Juhon torjuntaan tai pistoon joka meni Juholle tai päädystä yli. Mitään huippuvaarallista ei tuona aikana nähty Juhon pelatessa varmasti maalillaan.

Pelin 85 minuutin kohdalla taivas synkkeni JIlves pelaajan saadessa jalkaan krampin ja kaatuessa rangaistusalueen sisällä Juhon vieressä. Seurauksena Juholle keltainen ja pallo pilkulle. Tässä vaiheessa optimistisempikin Redsin mies pelkäsi jo taistelun jatkuvan vielä 35 minuuttia jatko-ottelun myötä. Harva kentällä ollut olisi noin kauaa pystynyt edes kävelemään. Onneksi muurina maalilla koko pelin seissyt Juho venyi hienoon torjuntaan maalin vasemmasta alakulmasta ja tilanne säilyi selvänä Redsin 1-0 johtona.

Torjunnasta innostuneet redsiläiset saivat kaivettua vielä jostain energiat viimeiselle viidelle minuutille, jonka aikana JIlves oli täysin aseeton. Vain yksi onnekas roikku muuttui tuulen myötä vaaralliseksi, mutta Juho onnistui senkin pallon tippaamaan riman yli. Lopulta kellon näyttäessä jotain 17.40 tuomari vihelsi kolme kertaa pilliin Redsin voitonjuhlien alkamisen merkiksi. Edessä oli juhlat, kättelyt ja iloiset jälkispekulaatiot.

Juhlat alkavat Vastustajan kiittäminen Onnellinen valmentaja

Neljän vuoden tauon jälkeen Suomen Cup näytti jälleen hienoutensa. Mahtava ottelu päättyi taktiikan mukaisesti Redsin 1-0 voittoon kaksi porrasta ylempänä pelaavaa suurta ennakkosuosikkia vastaan. Tästä on kiittäminen taktiikan laatinutta valmentajaa sekä jokaista kentällä taistellutta pelaajaa. Eikä suinkaan pidä unohtaa kiihkeän kotiyleisön antamaa kahdettatoista pelaajaa. KIITOS REDS!!!

Tämä on kuitenkin vasta alkua matkalla kohti 31.10 pelattavaa ottelua Finnair Stadiumilla. Ensimmäistä kertaa cupissa kolmannelle kierrokselle edennyt miehistö ei ole aikonut jättää hienoa tarinaa kesken. Seuraavaksi vastassa on Jyväskylän ykkösedustaja alkavalla kolmosen kaudella, JPS. Ensimmäiset neuvottelut kolmannen kierroksen pelistä on jo käyty, mutta varmaa aikaa tai kenttää ei ole vielä tiedossa. Varmaa on se, että Reds taistelee cupin merkeissä jälleen 25-29.4 välisenä aikana, jolloin paikalle odotetaan yleisöä jopa JIlves peliä suurempina massoina.

Redsin taistellut miehistö: Juho (keltainen + torjuttu rankku), Jussi (keltainen), Jonne (vaihtoon 65 min.), Henkka, Jarkko (vaihtoon 45 min.), Lastu (”C”), Mise, Save (vaihtoon 30 min.), Ville (maali), Janne, Juuso (vaihtoon 60 min.), Jere (kentälle 30 min.), Antti (kentälle 45 min.), Bule (kentälle 60 min.) ja Kona (kentälle 65 min.).