Redsin unelma Finnair-stadionista murskaksi

Suomen Cupin 3.kierros: FCV/Reds – JPS 0-4 (0-1)

0-1 4 min Sampo Pehkonen
varoitus 17 min Sampo Pehkonen
varoitus 33 min Henri Tolvanen
0-2 57 min Taneli ”toimisto” Sopanen
varoitus 66 min Taneli ”toimisto” Sopanen
0-3 85 min Tuomas Uusi-Hakala
0-4 90 min Aarne Ylönen

Sunnuntaina 26.4 oli jälleen luvassa yksi suuri päivä Jyskän stadionin historiassa. Nämä ovat niitä pelejä, joista 30-vuoden päästä lutuuriyhteiskunnassa 15000 katsojan täyttämällä Jyskän stadionilla Redsin ykkösdivarin peliä katsomassa oleva isoisä kertoo pojan pojalleen tarinoita tyyliin: ”Isoisä pelasi tällä kentällä Suomen Cuppia kännykkä taskussa, kun sinun isäsi vasta suunnitteli ulostuloa mummin masusta”. Hienoja ovat nämä pelit.

Huhujen mukaan suurin osa Redsin pelaajista oli jättänyt edellisen illan nestetankkauksen väliin ja keskittynyt täysillä peliin. Pastalounas oli takana, ilma hyvä, joukkueessa rentoutunut tunnelma ja Santala yhtä vilkas kuin ennenkin. Kahdeksan päivää aikaisemmin Reds oli kaatanut Jämsänkosken suuruuden Ilveksen eikä tämän jälkeen kukaan enää kyseenalaistanut Redsin mahdollisuutta tiputtaa myös toinen kolmosen ennakkosuosikki cupista. Tätä lähdettiin hakemaan samanlaisella taktiikalla kuin JIlvestä vastaan.

Peli alkoi noin 35 katsojan hämmästykseksi Redsin hallinnassa. Valitettavasti edellisestä cupin pelistä muistiin jäänyt roiskinta esti parhaat tilaisuudet pelinrakentelulle. Ei kuitenkaan aikaakaan kun Reds sai kylmän suihkun niskaansa. Tämä ei tullut taivaalta vaan jonkin ihmeellisen pomppupallon seurauksena JPS:n pelaaja pääsi puskemaan löysän chipin rankkupisteen kohdalta yli vitosen viivalla olleen Juhon ja maaliviivalla päivystäneen Henkan. Vieläkään en ole selvillä miten ihmeessä tuosta tuli maali, mutta onneksi videokooste paljastanee tämän aikanaan. Näin neljän minuutin jälkeen ennakkosuosikkina peliin lähtenyt JPS johti 1-0.

Näin pahasta alusta huolimatta Reds kasasi rivit ongelmitta ja pääsi heti peliin mukaan. Tästä huolestunut Jipsin keskikenttä joutui jatkuvasti turvautumaan liukutaklauksiin, joista kolmannella kerralla maalin tehnyt kaveri palkittiinkin ansaitusti varoituksella. Ensimmäisen puoliajan kirjoitus oli lopulta melko selkeä: JPS pyöritti peliä ja Reds puolusti hienosti koko miehistön voimin. JPS:n pyöritys ei ollut kuitenkaan samanlaista kuin edellisessä pelissä JIlveksen vaan Redsin puolustus sai olla kaikessa rauhassa JPS:n hyökkäyksien tyrehtyessä yleensä jo keskikentälle. Välillä JPS:n yrittämät pistot karkasivat Juholle asti ja harvat laukaukset menivät ohi. Toisaalta Reds ei myöskään saanut yhtään tilannetta aikaiseksi, mutta tämä oli osa taktiikkaa, sillä tarkoituksena ei ollutkaan kuin saada se yksi paikka ja maali (tässä tilanteessa toki kaksi). Ensimmäisen puoliajan suurimmaksi tapahtumaksi osoittautuikin rauhallisuuden perikuvan Henkan ottama taktinen varoitus kaataessaan liukkaan JPS-laiturin.

Toiselle puoliajalle lähdettiin siitä mihin ensimmäinen jäi, sen verran hyvin peli sujui suunnitelmien mukaisesti. Puoliajalla Reds vaihtoi Tonin tilalle 11 vuotta nuoremman Juuson. JPS teki kolme vaihtoi, joista mielenkiintoisin kotiyleisölle oli oikeaksi laitapakiksi vaihdettu Taneli ”takinkääntäjä” Sopanen. Näin Reds päättikin keskittää hyökkäykset vasemmalle laidalle. 57 minuuttia oli tasaista peliä pelattu, kun oma koira puri Redsiä nilkkaan. Jotenkin ihmeellisesti tämä toimistohommistakin tuttu mies (poika?) vain pääsi laittamaan pallon Redsin reppuun ja tilanteeksi 0-2. Näin nämä nykyajan nuoret kunnioittavat joukkuetta, jossa ovat ensimmäisen miesten pelin pelanneet. Sama tilastoihin pyrkivä kaveri otti myös varoituksen pelin 66. minuutilla. Tilannetta en muista, mutta todennäköisesti kyseessä oli törkeät sakset.

Kahden maalin takaa-ajoasemasta huolimatta Reds ei vielä luovuttanut vaan pyrki tekemään kavennuksen. Valitettavasti noin 60-70 minuuttia tuntuu olevan tällä hetkellä se minkä Reds-pelurin jalat ja kunto kestävät kolmosen porukkaa vastaan. Hyökkäyspäässä tämä ei näkynyt, mutta koko joukkueen puolustuspelaaminen hävisi keskikentän jalkojen väsyessä. Toisaalta samahan se cupissa on hävitäänkö 2-0 vai 7-0, joten viime hetkien kaikki ylös taktiikka oli ainoa mahdollisuus. Tästä johtuen JPS tuli viimeisen parin kymmenen minuutin aikana reilun kymmenen kertaa kolmella tai neljällä miehellä Redsin puolustuslinjaa vastaan. Lopulta JPS onnistui tekemään maalit 85. minuutilla ja yliajalla. Paremmalla viimeistelyllä JPS olisi voinut tehdä lukemista rumemmatkin. Santtu Keton viheltäessä kolme kertaa pilliin näkyi taululla vierailijoiden 4-0 voittolukemat. JPS:n paras oli JPS-Souls-JPS siirrot tehnyt Veli-Matti Salakka. Redsistä kaikki oli hyviä.

Vaikka JPS olisi voinut tehdä enemmänkin eikä Reds saanut yhtään oikeaa maalintekopaikkaa (tuliko edes yhtään laukausta maalia päiten?), niin tämä oli kuitenkin parempaa peliä kuin toisen kierroksen JIlves-peli. Tänään Reds pääsi pyörittämään peliäkin eikä jokaisella kerralla pallon tullessa jalkaan yritetty vain roiskaista sitä jonnekin päin. Koko pelin pallonhallinta oli luotettavan tilastoinnin mukaan 45% – 55%. Tuloksellisesti ei tietenkään päästy edellisen pelin tasolle osittain koko pelin takaa-ajoasemassa pelaamisesta johtuen. Harmittavaa on etenkin se, että Redsiä ei nyt nähdä 31.10 Finskillä eikä ensi kaudella UEFA-cupin karsinnoissa. No mahdollinen nousukarsinta neloseen kauden päätteeksi on ihan yhtä kova juttu. Sitten voitaisiinkin opetella hallitsemaan pelejä, kun cupin peleissä jouduttiin keskittymään puolustamiseen. Ainakin kunnon pitäisi riittää edestakaisten vaihtojen myötä.

Reds: Juho, Santala, Jonne, Lavia (89 min. vaihtoon), Henkka (33 min. varoitus, 64 min. vaihtoon), Kona (56 min. vaihtoon), Jussi (75 min. vaihtoon), Mise, Lastu (”C”), Janne (89 min. vaihtoon), Sivonen (46 min. vaihtoon), Jaakko (64 min. kentälle), Juuso (46 min. kentälle), Bule, Jarkko (75 min. kentälle), Antti (89 min. kentälle), Joni (89 min. kentälle), Jere (56 min. kentälle).