Redsille historialliset pisteet

JoSePa – FCV/Reds 2-3 (1-3)

0-1 3 min Ville Santala
0-2 21 min Toni Sivonen
1-2 25 min Otto Takala
1-3 31 min Janne Porkka
varoitus 42 min Jani Savenius
2-3 80 min Mikko Paappanen

Sunnuntaina 14.6 oli kauden tauon jälkeen aika matkata yhteen maailman ikävimmistä paikoista, Joutsaan. Tästä Keski-Suomen eteläisestä kylästä ei Reds ollut vielä koskaan, raportin kirjoittajan hataran muistin mukaan, tullut takaisin täyden pistepotin kanssa, vaan pitkä kotimatka oli kulkenut aina isojen miesten murjottaessa. Hyvältä ei näyttänyt tälläkään kertaa, kun matkaan lähti Rosetin pihasta 11 peluria ja tukevalla viskibassolla varustettu Tomppa. Myös Gibsonin veljekset oli nähty Nykäsen Masaa katsomasta edellisenä iltana satamassa. Onneksi Joutsaan saavuttaessa oli yksi mies saatu lisää porukkaan ja maalivahtikin saapui 10 minuuttia ennen peliä paikalle. Näin otteluun lähdettiin kahden vaihtomiehen ja yhden liukkaan vaihtokärjen sisältävällä miehistöllä.

Hieman yllättäen peli alkoi Redsin täydellisellä hallinnalla mikä todentui maalin muodossa jo kolmannella peliminuutilla Ville ”Carlos” Santalan iskiessä pallon helpohkosti etukulmasta sisään. Puoliajan edetessä JoSePa pääsi peliin hyvin mukaan, mutta maalitilanteilla ei kummassakaan päässä juhlittu. Parin kymmenen minuutin kohdalla Reds rankaisi jälleen Santalan heitettyä namupassin linjan yli johon veturin lailla juossut Toni meni ensimmäisenä ja sijoitti pomppivan pallon maalin takakulmaan. Tilanne Redsille jo 2-0.

Heti seuraavasta tilanteesta JoSePan onnistui kuitenkin tasoittaa alakerran harmillisen virheen seurauksena ja peli oli jälleen tiukissa lukemissa 1-2. Käytännössä seuraavasta paikasta myös Reds rankaisi JoSePan moken tai pakin torjuttua pallon suoraan Jannelle, joka maalitykin elkein sijoitti pallon varmasti puolityhjään maaliin ja lukemiksi turvalliset 1-3. Puoliajan edetessä JoSePa siirtyi koko ajan selvempään pallonhallintaan, mutta paikkoihin joukkue ei oikeastaan päässyt. Viimeisen kymmenen minuutin mielenkiintoisin tapahtuma olikin Saven keskustelu tuomarin kanssa, jonka seurauksena hienosti alakertaa johtanut peluri sai katsella värikästä lappua.

Ensimmäinen puoliaika meni kolmessa osassa, joista ensimmäistä hallitsi Reds, toinen palloiltiin tasaisesti ja viimeistä vei JoSePa. Maalipaikat Redsille 3-2 ja pallonhallinta JoSePalle 53-47. Oli aika hörpätä vettä ensimmäistä kertaa viikonloppuna.

Toiselle puoliajalle parin maalin johdosta lähteneen Redsin ainoa tavoite oli estää JoSePaa tekemästä kahta maalia. Tämä näkyi myös pallonhallinnassa kokeneiden redsiläisten antaessa junnupitoisten joutsalaisten harjoitella juoksemista ja yhteispeliä inttiä varten. Toisella puoliajalla Joutsan stadionille valui myös lisää yleisöä ja paikalla oli parhaimmillaan parikymmentä katsojaa, joiden puristuksissa ainoa vierasjoukkueen kannattaja tunsi olonsa tukalaksi.

Toista puoliaikaa hallinnut JoSePa pyöritti palloa keskikentällä, mutta joukkueen ideat tuntuivat loppuvan kesken noin 25 metriä maalista ajoittain hyvin pelanneen Reds-puolustuksen puristuksessa. Käytännössä kotijoukkue sai yhden maalitilanteen joka viides minuutti. Ajoittain myös vieraat iskivät vaarallisia vastahyökkäyksiä, mutta mitään kovin vaarallista ei ensimmäisen parin kymmenen minuutin aikana tapahtunut vaan palloa pyrittiin lähinnä purkamaan vastustajan puolelle.

Viimeiset kaksikymmentä minuuttia oli sitten vauhdikasta tilanteiden täyttämää palloilua. Joukkojaan ylös nostanut JoSePa rakenteli ajoittain hyviäkin paikkoja, joista kotijoukkueen hyökkääjät eivät onnistuneet viimeistelemään. Sama tapahtui toisessa päässä tuulennopeiden redsiläisten iskiessä vastaan, mutta viimeistellessä heikohkosti.

Kymmenen minuuttia ennen loppua JoSePa sai pallon lopulta sisään puolihuolimattomasta paikasta ja kavensi lukemiksi 2-3. Tästä alkoi piinaavat viimeiset kymmenen minuuttia. Tuona aikana molemmilla joukkueilla oli enemmän paikkoja kuin koko ensimmäisen puoliajan aikana. Redsiltä muun muassa Jere sijoitti pallon aavistuksen yli tyhjän maalin, topparin paikalta noussut Henkka tykitti kovaa, mutta moke torjui ja tehomies Santalalla oli parikin paikkaa, mutta viimeistä naulaa ei arkkuun saatu. Vastaavasti toisessa päässä eivät kotijoukkueen pelurit onnistuneet palloa pelaamaan ohi hyvin pelanneen Juhon. Lopulta totutun varmasti viheltänyt Vilkman puhalsi Redsin helpotukseksi pilliin kolme kertaa ja joukkue pääsi juhlimaan voittoa Juusoa lukuun ottamatta, joka luuli pelin päättyneen tasan. Näin Redsille hankalista ennakkoasetelmista huolimatta historiallinen voitto Joutsasta ja paluu sarjan kärjen tuntumaan. Ehkä ensi kaudella joukkue onnistuu kaatamaan myös KaPan Kangasniemellä.

Toisen puoliajan pallonhallinta meni kotijoukkueelle 70-30, mutta maalipaikat olivat tasan 6-6. Sen suurempia johtopäätöksiä pelistä ei voi vetää, sillä Joutsa on kaikille joukkueille paha paikka pelata ja tällä kertaa mukana oli poikkeuksellisen vajaa miehistö mikä näkyi liikkeen hidastumisena toisella puoliajalla. Alakerran virheet tulisi saada SäyRi-peliin mennessä paikattua, jotta joukkue saisi pienennettyä 2,33 maalin keskiarvolla omassa päässä heiluvaa verkkoa. Toki tälläkin kertaa mukana oli vain yksi ns. oikea pakki. Onneksi maalinteko tuntuu maistuvan lähes kolmen maalin keskiarvolla mikä ei ole ihme kun yli puolet joukkueen pelaajista on hyökkääjiä. Tärkeintä kuitenkin oli, että putket saatiin poikki ja ihan hyvä homma oli sekin, että tuli ensimmäinen voitto kolmen pelin taaperruksen jälkeen.

Historiallista ryöstösaalista hakemassa: Juho, Bule, Jere, Tomi, Save (varoitus), Lastu (C), Janne (1 maali), Jarkko, Juuso, Santala (1 maali), Antti, Henkka, Toni (1 maali), Tomppa.