Reds lahjoitti voiton paikallisvastustajalle

FCV/Reds – Nousu 3-4 (2-3)

0-1 5 min Hannu Kohonen
0-2 16 min Ville Peltonen
1-2 23 min Juuso Puttonen
1-3 33 min Mikko Matilainen
2-3 34 min Janne Porkka
varoitus 38 min Antti Tammelin
3-3 51 min Konsta Nyyssönen
3-4 86 min Henry Hartikainen

Torstaina 4.6 oli Redsin aika palata jälleen Vaajalinnan hiekan pariin. Ilma oli kovin redsimäinen, 7 astetta lämmintä, tihkusadetta ja 20 m/s puhaltava tuuli. Vastustajalle olosuhteet sopivat kuitenkin paremmin, sillä vastassa oli ahtaajafutikselle nimen antanut paikallisvastustaja Jyväskylän Nousu.

Reds aloitti pelin sähäkästi rakennellen parikin hyvää maalintekotilannetta. Paikoissa kärkkäimpänä oli miehistöpulaa täyttämään reserveistä nostettu Ville Antila. Villen ensimmäisen paikan moke torjui kulmaksi ja hienon puskun edessä oli ylärima. Maalinteon aloitti kuitenkin vierailija viiden minuutin pelin jälkeen, kun Lastun ja Antin keskinäisen kommunikointivirheen seurauksena Nousun hidas, mutta vanha kärkimies pääsi ensimmäisenä palloon ja onnistui jotenkin siirtämään sen noin 15 metristä takakulmaan ohi Juhon.

16 minuutin pelin jälkeen Nousu juotti karvasta pirtua uudelleen iskemällä 2-0 johtoon oikeuttavan maalin. Raportin kirjoittaja ei tilannetta nähnyt, sillä verkkatakin kaivaminen repusta vei mielenkiinnon. Maalin jälkeen tilanteita vyöryi molempiin päihin kuten sitä ennenkin. 23 minuutin kohdalla Reds pääsi iskemään ansaitun kavennuksen, kun Juuso oli unohdettu Nousun puolustajilta pilkun kohdille. Näin Juuso pääsi sijoittamaan syötön kaikessa rauhassa maaliin ja tilanteeksi 1-2. Juuso sai kauden maalisaldon auki heti ensimmäisessä pelissään. Kymmenen minuuttia myöhemmin oli Nousun vuoro siirtyä jälleen kahden maalin johtoon. Helposti auenneen Reds-puolustuksen käytti hyväkseen JJK:ssa ja muissa ammattilaisseuroissakin pelannut Mikko Matilainen hienolla vedolla etuyläkulmaan. Reds kuitenkin kuittasi jo seuraavasta tilanteesta Jannen pistäessä pallon ruuhkasta verkon perukoille. Puoliajan lopulla Antti kävi vielä vahingossa ajelemassa vierailijaa varoituksen arvoisesti.

Toisen puoliajan alusta lähtien Nousu valui hieman alemmas varmistelemaan johtoasemaa. Tämä johti Redsin näennäiseen hallintaan ja Nousun vaarallisiin vastaiskuihin. 51 minuutin kohdilla Nousun mokelle sattui musta hetki Konan heittäessä keskityspallon (oli varmaan vedoksi tarkoitettu) sivurajan tuntumasta. Noin 20 metrin korkeudesta puolimetriä maaliviivalta ulospäin tippunut pallo osoittautui liian hankalaksi ja pallo meni moken käsien kautta maaliin. Tilanne oli ensimmäistä kertaa tasoissa sitten ensimmäisen viiden minuutin.

Maalin jälkeen peli jatkui samanlaisena, Reds hyökkäsi hätäisesti ja Nousu iski vastaan. Ajoittain oli jo nähtävissä, että peli kääntyisi lopullisesti kotijoukkueelle, mutta toisella puoliajalla panostaan parantanut Nousun puolustus oli eri mieltä. Lopulta ottelun ratkaisu tuli melko nololla tavalla. Molempien joukkueiden jo asennoiduttua tasapeliin oli Redsin päässä mustan hetken vuoro. Jo aikaisemmin huonosti kommunikoineet veljekset Jaakko ja Juho pelasivat tilanteen hieman liian lepsusti. Jaakko antoi pallon alaspäin Juholle, jolla pallo poltti hieman märällä hiekkakentällä ja lipesi suoraan vastaan juosseen Nousuhyökin jalkaan. Tästä paikasta vastustajalla oli helppo työ sijoittaa pallo tyhjään maaliin ja varastaa täysi pistepotti Halssilaan. Lopussa Konalla oli vielä paikka tasoittaa, mutta vasurin laukaus meni vain aavistuksen ohi yläkulman. Näin Nousu jatkoi Redsin alamäkeä hakemalla täyden pistepotin tuliaisiksi.

Henkilökohtaisista virheistä huolimatta peli oli tällä kaudella näkemistäni Vitosen otteluista kovatasoisin. Kärkikamppailuun oli hommattu myös kunnon tuomari, joka oli parasta mitä on pitkään aikaan nähty. Tuomari rauhoitti omalla varmalla työskentelyllään molemmat joukkueet eikä pelissä ollut oikeastaan ollenkaan törkeyksiä tai suun soittoa. Nousu näytti hankkineen riveihinsä kotipolttoisten myynnistä saaduilla tuloilla liudan pelimiehiä, sillä puolet joukkueesta oli vaihtunut edellisiin kausiin verrattuna. Kaiken lisäksi uudet miehet pelasivat koko ajan ja vanhat pyörittivät vaihtorulettia keskenään. Näin aikaisemmin taistelupalloa pelannut Nousu osaa nyt myös teknisemmän pelin. Pelissä olikin puolin ja toisin muutamia näyttäviä syöttökuvioita, mutta jonkinlainen Vitoselle tyypillinen hätäily paistoi tilanteista. Tämä näkyi hyvin siinä, että molemmat joukkueet hakivat heti läpisyöttöä saadessaan pallon haltuun.

Redsillä oli hieman puutteita pelaajistossa. Muun muassa 40-vuotispäiviä viettänyt Tomppa oli nostettu kärkeen ja reservin pelaajaankin jouduttiin turvautumaan. Eniten kuitenkin näkyi kahden topparin puuttuminen pelistä mikä aiheutti alakerrassa muutamia vaarallisia kommunikointivirheitä. Nousun ensimmäisen ja neljännen katastrofimaalin lisäksi kolmaskin meni melko helposti. Näistä huolimatta peli oli täysin voitettavissa ja tasapeli olisi jopa ansaittu. Redsillä on nyt alla kaksi voitotonta peliä ja seuraavaksi vastassa on sarjan ennakkosuosikki ja puhtaalla pelillä oleva PaRi. Tuosta pelistä on tuloksenkin oltava toivottava tai Redsin leirissä alkaa paniikkinappulan etsiminen. Viime aikaiset otteet ovat olleet liikaa joukkueenjohtajalle, joka lähtee lauantaina kuudeksi päiväksi hermolomalle/työmatkalle Islantiin. Huhujen mukaan Islannista saa pelaajia nyt todella halvalla, joten takaisin voi tulla koneessa parikin Gudjohnsenia.

Tänään mukana: Juho, Save, Henkka, Miska, Lastu (C), Janne (1 maali), Jarkko, Antti (varoitus), Jussi, Jere, Tomppa, Antila, Jonne, Juuso (1 maali), Bule, Kona (1 maali) ja Jaakko.