Reds avasi sarjan voitolla

FCV/Reds – JyPK 6-2 (3-1)

0-1 rp. 3 min Timi Tapola
1-1 33 min Janne Porkka
2-1 37 min Janne Porkka
3-1 43 min Jaakko Tuomisalo
4-1 48 min Toni Sivonen
5-1 71 min Janne Porkka
5-2 78 min Juuso Rastas
6-2 82 min Ville Santala

15.5.2009 kuulostaa ehkä tavallisen tallaajan korvaan ihan normipäivältä. 30.4 ja perjantai 13. päivä on kaikille tuttuja, mutta mitä ihmettä tässä päivässä oli niin erikoista? No tietenkin se, että cup-pettymyksestä toipunut Reds avasi kauden pitkän odottelun jälkeen Keski-Suomen kiven kovassa Vitosessa. Tämä peli oli itse asiassa tarkoitus pelata jo kahdeksan päivää aikaisemmin, mutta tuolloin JyPK joutui anomaan siirtoa miehistöpulan takia. Reds suostui siirtoon pienen ketutuksen kera, sillä eihän Ykköseen nousta pelkästään luovutusvoitoilla.

Pelin asetelmat olivat vähintäänkin mielenkiintoiset ennen peliä. Redsin edellinen peli Vaajalinnan hiekalla oli viime kauden avaus KonnUa vastaan, joka päättyi kotijoukkueen järkytykseksi tasapeliin. Joukkue ei toipunut tuosta pelistä koko kauden aikana. Tilastonikkarit voivat myös muistaa Redsin surullisen kuuluisat esitykset hiekalta. Edellisestä hiekkapelin voitosta oli kulunut jo 730 päivää! Aivan oikein, Reds oli voittanut viimeksi hiekalla 16.5.2007. Hyvältä ei ennakkoasetelmat näyttäneet perinteisen JyPKin leirissäkään. Edellisen pelin viime hetken siirron lisäksi joukkue oli kuluneella viikolla avannut kauden kakkosen miehiä vilisevää SäyRiä vastaan noloin 7-1 tappiolukemin.

Jo alkulämmittely näytti niin löysältä, että jalkapallosta mitään tietämätönkin olisi voinut todeta pelin alun olevan Redsille vaikea. No eipä aikaakaan kun Lavian Tonin liian pitkä jalka osui vastustajan tielle noin 36 senttiä boksin ulkopuolella, tuomiona kuitenkin rankku. Cupissa JIlveksen rankun torjuneella Juholla ei tällä kertaa ollut mitään mahdollisuuksia torjua hienosti yläkulmaan sijoitettua vetoa. Katastrofialku ja Reds 0-1 tappiolla.

Ilmeisesti molempien joukkueiden pelaajat olivat ottaneet mallia edellisen päivän JJK-RoPS pelistä, sen verran karmeaa pelin ensimmäinen puolituntinen oli. Redsin tilanteiden rakentelu päättyi poikkeuksetta surkeaan viimeiseen ratkaisuun tai sitten koko rakentelu oli karmeaa roiskimista. Mitään jälkipolville kerrottavaa ei tuona aikana tapahtunut. Onneksi puolen tunnin pelin jälkeen Reds alkoi saada pientä tuntumaa pahasti pölisevään Vaajalinnan alustaan ja tavaramerkiksi muodostunut taiturimainen lyhytsyöttöpeli alkoi pikku hiljaa toimia ja tuottaa tulosta. Noin 33 minuutin pelin jälkeen Redsin oma Lionel Messi harhautteli kolmen JyPKin miehen välistä itsensä alueen sisään ja sijoitti pallon tarkasti verkon perukoille. Jannen maalilla Reds tasoitti tilanteeksi 1-1. Vain muutama minuutti tämän jälkeen hyökkäykseen vekkulia taituruutta tuonut Ville Santala pelasi oivan paikan Jannelle eikä viime kauden maalikuningas epäonnistunut vaan laittoi pallon toisen kerran kylmästi verkon perukoilla, 2-1.

Ensimmäisen puoliajan lopun peli pyöri sen verran selvästi vastustajan päädyssä, että kolmannen maalin tulo oli vain ajan kysymys. Lopulta toisen kulman jälkitilanteesta pallo ajautui noin 40 metriin Jaakko ”TJ ennen inttiä noin 50” Tuomisalolle, joka tälläsi pallon volleysta moken käsien kautta oikeaan yläkulmaan ja tilanteeksi 3-1. Eurogoalseissa nämä (oikeasti veto lähti 25 metristä, mutta Jaakko käski laittaa, että ainakin 40 metristä lähti). Tällä maalilla oli ensimmäinen puoliaika taputeltu ja oli aika siirtyä virvokkeiden pariin (HUOM. vettä).

Toinen puoliaika jatkui siitä mihin ensimmäinen jäi. Redsin joten kuten toiminut lyhytsyöttöpeli toimi hiekalla paremmin kuin koskaan minkä seurauksena junan lailla vauhtiin päässyt Sivosen Toni kirmasi nuoruuden innolla vasemmalta laidalta läpi ja sijoitti pallon maalin takakulmaan ja lukemiksi jo 4-1. Tässä vaiheessa peli oli pitkälti selvä ja loppuaika olikin enemmän tai vähemmän pelailua. Toisella puoliajalla pelin vauhti oli siltikin ensimmäistä vauhdikkampi, ja useampikin redsiläinen sai jopa hien päälle.

Hyvin vauhtiin päässyt Reds ei kuitenkaan saanut viimeisteltyä useammastakaan paikasta kunnes Jannen oli jälleen näytettävä muille mallia iskemällä pelin kolmannen ja lukemat 5-1:teen. Huikeaa suoritusta tältä taiturimaiselta Litmasen manttelin perijältä. Lopussa JyPK sai iskettyä kavennuksen lukemiin 5-2 Reds-puolustajan jalan kautta kimmonneessa vedossa, jolle Juho oli voimaton. Edes tolppa ei ollut puolellamme vaan pallo kimmahti siitä sisään. Lopussa vähintään kahdenkymmenen maalin mies Ville ”vekkuli” Santala viimeisteli hienosti lukemat 6-2 tarjoten samalla vastustajan pakille pullakahvit. Hetkeä myöhemmin vielä kärkeen nostettu hidas, mutta kankea Lavia sai paikan Santalan syöttäessä vielä viiden metrin viivalta takaviistoon noin kahdeksan metrin kohdilla seisoneelle Lavialle. Puolustajan ominaisuudessa lopputuloksena oli paniikki ja tussu veto joka hädin tuskin pomppi mokelle asti. No ehkä sitten ensi kerralla uppoaa, jos nostetaan syöttö päähän. 6-2 lukemissa pelin päätuomari Mäkinen myös vihelsi ottelun päättyneeksi ja Reds katkaisi parin vuoden kuivan hiekkaputken. Niin ja Jussi otti jossain vaiheessa toista puoliaikaa varoituksen taklauksesta. Peli oli lopulta melko siisti eikä suurempia törkeyksiä nähty. Muutama ehkä turhakin kuumentuminen ja huvittava avautuminen nähtiin, mutta siinäpä se.

Vaikka peli ei lopulta hienouksia tarjonnut voidaan voittoon aina olla tyytyväisiä erityisesti hiekka-alustalla. Heikon alun jälkeen ei voittajasta lopulta ollut epäselvyyttä kun 4,2 vuotta keski-iältään vanhempi Reds-miehistö sai dieselkoneen käyntiin. Pelin AM oli jopa hulppeat 20 (30 jos lasketaan vaihtomiehet) eikä tunnelma hävinnyt vieraskannattajien ansiosta paljoa edes useita satoja vetäneeseen cupin trilleriin JPS:ää vastaan. Nuorilla JyPK-faneilla oli jopa lippu mukana, toivottavasti itseluottamusta hehkuva Kona ei vienyt montaa vastustajan pelaajien tyttöystävistä mukanaan kotiin. Valitettavasti lippuja myymään käsketty Juuso taisi pitää rahat itsellään, sillä ainakaan joukkueenjohtajalle asti eivät nämä rahat matkanneet. Ps. pelin maalien tuloajat ovat mutulla heitettyjä, sillä pöytäkirjassa ei aikoja ollut.

Tästä on hyvä jatkaa seuraavaan helatorstain peliin Karstulan Kivaa vastaan Jyskän stadionilla. Peliin on odotettavissa ruuhkaa, joten kannattaa tulla ajoissa paikalle. FCV:n kausikortin omistajille on ilmainen sisäänpääsy otteluun, muut voivat suorittaa oman korvauksen Rosetin tiskillä.

Pelissä tänään: Juho, Jesse, Janne (3 maalia), Mise, Lavia, Henkka, Kona, Lastu (c), Santala (1 maali), Jonne, Toni (1 maali), Jaakko (1 maali), Jarkko, Antti, Joni, Jere (iskä) ja Jussi (varoitus).