PaPa – FCV/Reds 1-5 (1-2)

22 min 0-1 Janne Porkka
26 min 1-1 Tuomas Ojala
44 min 1-2 Konsta Nyyssönen
57 min 1-3 Miska Haapsalo
82 min 1-4 Miska Haapsalo
89 min 1-5 Uula-Matti Laitinen

Elokuun seitsemäntenä päivänä oli Redsin aika palata kesälomilta hieman mielenkiinnottoman alaloppusarjan avauskamppailuun Jämsään. Peliä varten oli kesätaukokin harjoiteltu kovaa, kun reeneissä oli ollut keskimäärin kahdeksan miestä mukana. Onneksi peliin ilmestyi kuitenkin 15 miestä, joka osoittautui lähes optimaaliseksi pelaajamääräksi.

Redsiläisten saapuessa Jämsän Paunun kentälle nähtiin monta hämmästynyttä ilmettä. Tässä kyläpahasessa on nimittäin keskustassa jo kolme hyväkuntoista nurmikenttää. Vertailuna viisi kertaa isommassa Jyväskylässäkään ei ole kuin kuusi nurmikenttää ja yksi 10 metriä liian lyhyt ja kapea tekonurmi. Näistä kentistä kun vielä Harju on lähinnä yleisturhailijoiden käytössä, Hippos vain ammattilaisten kenttänä, Säynätsalosta vuoroja ei saa kukaan, ja Vehkalampea käyttävät purkkapetet seisoskeluun ja epämuodostuneen pallon ihmettelyyn. Näin todellisille futiksen harrastajille jää vain saman verran kenttiä kuin Jämsässä. Onneksi pelaajamäärä ei ole kuin 10 kertaa isompi Wink

Vaadimme siis uuteen Jyväskylän kaupunkiin vähintään viittä uutta kenttää (esim. 4 nurmea ja yksi tekonurmi), jotta olisimme edes vähän lähempänä tulevan kulttuurikaupunki Jämsän kenttätilannetta (Jämsä 3 nurmea + Jämsänkoski 2). Näin Redsikin saisi pelata muualla kuin hiekalla ensi kaudesta lähtien, eihän pesäpalloilijoitakaan pistetä metsään pelaamaan.

Sitten itse asiaan eli pelin raporttiin. Peli alkoi Redsin mukavan tuntuisella hallinnalla. Alussa ei mitään ihmeempiä tilanteita saatu aikaan, mutta keli oli sopiva ja kaikilla oli kivaa. Noin kymmenen minuutin kohdilla alkoi tapahtua. Lastu heitti roikkupallon keskelle, jonka Janne otti ilmiömäisellä tekniikalla haltuun, pomputti pari kertaa ja sijoitti pallon tarkasti… ylärimaan. Gibson sai vielä paluupallon, mutta maaliviivalle rynninyt PaPa puolustus onnistui heittäytymään vedon tielle ja tuloksena oli kulmapotku. Alussa kolisuteltiin toisessakin ruuhkatilanteessa maalin kehikkoja, mutta sisään palloa ei millään saatu. Tämän jälkeen myös PaPa pääsi peliin mukaan ja vääntö jatkui tasaisissa merkeissä.

Pelin 22. minuutilla PaPan puolustukselle tapahtui pahemman luokan munaus kun kaksi Redsin miestä oli vapaana PaPa maalin takatolpalla. Tilanteesta Janne Porkalla oli helppo työ viimeistellä muistaakseni Konan lähettämä keskityspallo tyhjään maaliin Jannelle epätyypillisesti päällä. Tämän jälkeen PaPa sai pelin haltuun seuraavaksi 15 minuutiksi. Tasoitus nähtiin jo 26. minuutilla kulman jälkeisestä ruuhkasta. Samalla meni Markon noin 345 minuuttia puhtaana pidetty maali likaiseksi. Maaliin johtanutta tilannetta muuten edelsi Markon sukitus alueen ulkopuolella. Tällä kertaa Marko selvisi selvällä keltaisella eikä turhia punaisia tarvinnut katsella.

PaPan tasoituksen jälkeen peli pyöri vielä kymmenisen minuuttia Redsin päädyssä kunnes kärjessä irti päästetty Rise loi tilaa ylös kovalla liikkeellä. Viimeiset viisi minuuttia pelattiin jälleen yhtä maalia. 44. minuutilla tämä myös palkittiin kun Konsta Nyyssönen viimeisteli Risen vapauttavasta syötöstä. 1-2 lukemissa siirryttiinkin hörppimään vettä ja miettimään uusia kuvioita toiselle puoliajalle.

Lopulta toinen puoliaika oli melko tylsää pelailua, sen verran ylivoimaisia otteita Reds-miehistö tarjosi. PaPa tuntui puoliajan edetessä väsyvän sitä mukaa kun Reds lisäsi pökköä pesään. Samalla myös PaPan kolmen miehen vaihtopenkki tyhjeni työkiireiden takia. Liekö merkityksetön peli vienyt miesten mielenkiinnon.

Toisen puoliajan maali-iloittelun aloitti Miska Haapsalo 57. minuutilla siirtämällä Redsin jo 3-1 johtoon. Tämän jälkeen seuraavat 25 minuuttia Reds laukoi lähinnä tolppia ja hienoisia ohivetoja. Paremmalla viimeistelyllä lukematkin olisivat voineet olla rumemmat. Etenkin hienosti pelannut Tuukka joutui toteamaan monesti tolpan olevan hieman väärässä paikassa. Tämän takia Tuukka lähetetäänkin neljäksi vuodeksi Siperiaan (Ouluun) parantelemaan viimeistelyä. No oli tuossa muillakin paikkoja, muun muassa allekirjoittaneella. Tuukka sentään kunnostautui varoituksella pelin 61. minuutilla. Lopulta tässä pelissä kärjessä pelannut Miska kiitti luottamuksesta ja viimeisteli toisensa 82. minuutilla. Lopussa vielä Uula-Matti Laitinen, kavereiden kesken Ubi, viimeisteli kauden Reds avauksessa loppulukemat 1-5 89. minuutilla.

Hieman yllättäen Redsin peli sujui oikein mallikkaasti ja kuviot hivelivät parhaimmillaan yleisön silmiä. Valitettavasti Jämsän torin tapahtumat olivat vieneet yleisön mielenkiinnon eikä pelissä tainnut olla yhtään katsojaa. Redsin tuskaiset otteet alkusarjan lopulta tuntuivat olevan kadoksissa, toki vastustajan väsyminen on varmasti yksi syy tähän. Kaiken kaikkiaan oikein mukava peli hyväkuntoisella kentällä, jonka tuloksena vielä ansaittu voitto tehokkaan lyhytsyöttöpelin ja rautaisen juoksukunnon ansiosta.

Mukavaahan se olisi kun näilläkin tuloksilla olisi jotain merkitystä. Valitettavasti kauden sarjaohjelma on melko päätön kun 2/3 joukkueista pelaa koko syyskierroksen merkityksettömiä pelejä. Toivoisinkin Palloliitolta tulevaisuudessa sellaisia ratkaisuja, että sarjat pelattaisiin yhdessä lohkossa kaksinkertaisina. Mikäli tämä ei onnistu joukkuemäärän takia niin ehdottaisin kahta lohkoa joiden väliltä sitten pelattaisiin nousukarsintapelit syksyllä. Ei se niin vaikeaa voi olla. Tälläkin kaudella nelosen ja vitosen yhteenlaskettu joukkuemäärä on 19 mikä olisi tehnyt 10 joukkueen nelosesta ja 9 joukkueen vitosesta unelmasarjat.

Syyskierroksen pisimmälle vierasmatkalle itsensä roudasivat mukaan: Marko, Tuukka, Save, Henkka, Gibson, Janne, Joni, Lastu, Miska, Jere, Jaakko, Rise, Ana, Kona ja Ubi.