Edessä kauden viimeinen kotiesiintyminen

La 16.10.2021 klo 14.00, Viitaniemi | FC Vaajakoski – VIFK | Suora lähetys: Ruutu+

Lauantaina FC Vaajakoski tulee jättämään jäähyväiset tämän kauden osalta kotiyleisölleen ja tekee sen toivottavasti voittoisissa merkeissä. Viikon kuluessa selvisi, että ottelu joudutaan pelaamaan Viitaniemen tekonurmella. Samalla kertaa myös joukkuetta kaksi kautta valmentanut ja valmennuspäällikön tehtäviä hoitanut Sami Okkonen näyttäytyy viimeistä kertaa FCV:n penkin päässä kotipelien osalta.

Vastustajakseen Viitaniemeen puna-asuinen kotijoukkue saa lauantaina vaasalaisen IFK:n. Ennen viikonlopun pelikierrosta FCV pitää hallussaan C-lohkon nelospaikkaa. Ylöspäin ei ole enää asiaa, joten loppukierrosten panoksena on neljännen sijan varmistaminen. Viidentenä oleva OTP on kaksi pistettä perässä ennen viikonlopun pelikierrosta ja selvittelee jo perjantaina paremmuuttaan Oulun paikallisväännössä OLS:n kanssa. Mikäli OTP ei kyseisestä ottelusta onnistu ottamaan kolmea pistettä, on FC Vaajakoskella lauantaina voitollaan tilaisuus varmistaa seurahistorian paras sijoitus Kakkosessa neljäntenä.

”VIFK lähdetään kaatamaan. Tärkeät pisteet olisi sarjataulukkoon saatavissa. Tehdään joukkueena paljon hommia 90 minuuttia, niin sieltä ne pisteet taulukkoon myös konkretisoidaan.” – Julius Järvinen

”Kotona on aina mukava pelata ja pyritään näyttämään hyökkäävä ja viihdyttävä FCV viimeisessä kotiottelussa. Omaa peliä pelaamalla pitäisi kolme pistettä jäädä FC Vaajakoskelle lauantaina.” – Toni Järvinen

”Lauantain VIFK pelissä on viimeistä kertaa mahdollisuus nähdä FCV nykykokoonpanossaan ”kotikentällään” joten toivotaan, että kaikki Vaajakoski-mieliset löytävät tiensä aina pelikelpoisena olevaan Viitaniemen monttuun!” – Ville Viljala

Oulun illassa vaikeuksien kautta voittoon

FC Vaajakosken edellisestä ottelusta on ennättänyt vierähtää jo kaksi viikkoa. Tuolloin hivenen nihkeällä esityksellä OLS pystyttiin kaatamaan lopulta vieraissa niukasti 0-1, eivätkä toisenlaisetkaan loppulukemat olisivat olleet vääryys. Saavutetut täydet pisteet olivatkin vaajakoskelaisten paras anti, kun oma pelillinen taso jätti paljon toivomisen varaa loppukierroksille.

Maalittomaksi jääneellä avaavalla puoliajalla joukkueilta nähtiin varsin tasaista ja välillä melko sekavaakin pelaamista. Vieraille pallollinen peli tuotti haasteita ja johti liian usein turhiin pallonmenetyksiin helpoissakin syöttöpaikoissa. Parhaat tekopaikat rakentelikin kotijoukkue jakson viimeisellä vartilla, mutta parista lähitilanteesta oululaisten laukaukset lipesivät korkeuksiin.

Toisenkin puolikkaan alku oli punapaidoille hankala ja OLS sai 50 minuutin jälkeen luotua pari vaarallista hyökkäystä osuen tolppaankin. Tunnin jälkeen FC Vaajakoski otti parempaa kontrollia pelitapahtumista, joka palkittiinkin nopeasti maalilla. Oululaispuolustus epäonnistui katkomaan Masa Malenin pitkän avauksen ja Toni Järvinen pääsi nostamaan pallon maaliviivan paremmalle puolelle.

Johtoasemassa peli pysyi FCV:ltä varsin hyvin hanskassa, eikä kotijoukkue saanut kunnon kirivaihdetta päälle. Lähempänä lisäosumaa oli vierasjoukkue, mutta Niko Lohen laukaus kimposi tolpasta takaisin kentälle. Päävalmentaja Okkonen myönsi vastustajan tehneen FC Vaajakosken pelistä vaikean, mutta oli tyytyväinen erityisesti toisen jakson aikana parantuneeseen kollektiiviseen prässäämiseen ja aggressiviseen yläalueen paineistamiseen.

VIFK kaatui keskikesällä Lemarién osumilla

Joukkueiden historian kymmenennessä kohtaamisessa oli tuloksena ensimmäistä kertaa vierasvoitto, kun heinäkuun alussa pisteet Vaasan stadionilta lähtivät kohti Keski-Suomea maalilukemin 1-2. Ottelu käynnistyi vierasjoukkueen väkevässä hallinnassa ja pallonhallinta pysyi punaisilla koko ensimmäisen jakson sekä myös toisen puoliajan alkupuoliskon.

FC Vaajakosken sankariksi kohosi Antoine Lemarié. Toisen ottelunsa puna-asuisissa pelannut ja ensimmäistä kertaa avauksessa ollut ranskalainen onnistui maalinteossa molempien jaksojen alussa. Ensimmäisen maalinsa JJK-laina nakkasi sisään aivan maalin edestä Julius Järvisen tarjoilusta ja osui uudemman kerran, kun VIFK:n maalivahti Mika Kaarre ei saanut kiinnitettyä hyppysiinsä Eetu Kuusraisen keskityspalloa. Vaasa IFK:n kavennus näki päivänvalon vaihdosta kentälle tulleen Lubunga Etokan toimesta parikymmentä minuuttia ennen päätöstä. Maalia seuranneina hetkinä ja lisäajalla kotijoukkue pystyi vielä muodostamaan hyökkäyspään uhkaa, mutta FCV puolusti taistellen ja välttyi lisätakaiskuilta.

Ykkösluotsi Okkonen kuvaili pelin jälkeen vastustajaa suoraviivaiseksi ja erittäin kovaksi kaksinkamppailujoukkueeksi. Hän oli pääosin tyytyväinen omiensa suoritukseen, mutta tunnusti vaasalaisten kavennuksen jälkeen pelistä tulleen haastavan. Tilastot kamppailusta tukevat lopputulosta varsin vahvasti, vaikka maaleja olisi niiden perusteella voinut tulla enemmänkin.

• Voitetut kaksinkamppailut 54% – 46%

Viime vuonna FC Vaajakoski pelasi kauden päätöskierroksella VIFK:n vieraana. Tuolloin suuremmilla panoksilla pelannut ja nälkäisempi kotijoukkue voitti selvästi 4-1 säilyttäen pisteidensä myötä sarjapaikkansa Kakkosessa. Vaajakoskella joukkueet ovat historian saatossa otelleet vastakkain neljästi, joista isännät ovat olleet voitokkaita kolmeen otteeseen ja kerran on pelattu tasan. Edellisen kerran Vaajakoskella pelattiin syksyllä 2019, jolloin hirmuvireinen kotijoukkue tyrmäsi vaasalaisen vastustajansa ensimmäisen puoliskon maaleilla 5-0 Niko Lohen osuessa kahdesti.

Kotona jääty vain kerran pisteittä

Ainoan kerran FCV on kauden aikana hävinnyt kotiottelunsa heinäkuussa, kun vastustajana oli OTP. Kymmenestä kotimatsista tilillä on lisäksi neljän voiton ohella peräti viisi tasapeliä, joista jokunen olisi kenttätapahtumien perusteella ollut käännettävissä myös voitoksi. Kaikkiaan punanutut ovat koonneet kolmesta Viitaniemessä ja seitsemästä Vaajakoskella pelatusta kamppailusta 17 sarjapistettä. Pistekeskiarvo sekä kotona että vieraissa on 1,7 ottelua kohden. Kotiotteluiden osalta maalisaldo osoittaa 18 tehtyä ja 10 päästettyä osumaa. Vieraspelienkin osalta ollaan plussan puolella maalein 12-8. Lauantain ottelussa kotijoukkueen on hyökätessään syytä pitää paketti tiiviinä myös toiseen suuntaan, sillä VIFK tunnetaan erittäin vaarallisena vastaiskujoukkueena.

FC Vaajakosken ykkösviimeistelijä on ollut viime kauden malliin kärjessä rymistelevä Matias Sarlin seitsemällä maalillaan. Häntä on tukenut hyvin joukkueen läpimurtopelaaja Saboor Salim, joka on onnistunut maalinteossa viidesti. Tampereelta Vaajakoskelle saapunut Julius Järvinen on tehnyt ratkaisevan esityön peräti seitsemään osumaan ja erinomaisen paluun kesken kauden tehnyt Niko Lohi on ollut syöttäjänä neljästi. Peliajan osalta yhdeksän pelaajaa on saavuttanut tuhannen minuutin rajapyykin. Suurimpia minuuttimääriä ovat keränneet Julius Järvisen ohella puolustuspään luottonimet Aleksi Kaakinen ja Masa Malen. Tarkempi tilastopaketti FCV:n pelaajien kaudesta on tarjolla tässä.

6. Niko Lohi 2
  7. Kimmo Huisman 1, Peetu Lintinen 1, Aleksi Kaakinen 1, Santtu Laaksonen 1, Toni Järvinen 1, Vastustajan oma maali 1

Maalisyötöt:

1. Julius Järvinen 7
  2. Niko Lohi 4
  3. Saboor Salim 2, Kimmo Huisman 2
  4. Niilo Pirttinen 1, Lari Liukkonen 1, Santtu Laaksonen 1, Ville Teräsranta 1, Antoine Lemarié 1, Niko Kiiveri 1, Matias Sarlin 1, Johannes Nykänen 1

Pelaajien ajatuksia kaudesta

Ratkaisijaksi edellisessä pelissä OLS:n vieraana kohosi Toni Järvinen, joka sai pitkästä aikaa maalihanansa auki. Loukkaantumisista kärsinyt hyökkääjä osui verkkoon parin vuoden odotuksen jälkeen ja arvioi joukkueensa kautta seuraavasti.

”Paljon hyvää ollut tässä kaudessa, mutta enemmänkin olisi ollut saavutettavissa. Muutamassa pelissä olisi ollut enemmänkin otettavissa, mutta pidetään siitä huoli, että loppukaudesta raavitaan vielä täydet pisteet.

Ollaan onnistuttu joukkueena hyvin hallitsemaan pelejä pallollisesti, ja ollaan pystytty haastamaan jokainen vastustaja tällä kaudella. Hieman maalipaikkojen luominen ja niiden hyödyntäminen on tökkinyt, mikä on näkynyt muutamina turhina pistemenetyksinä.” – T. Järvinen

Maalivahti Ville Viljala on ollut torjuntavastuussa kauden aikana 13 ottelussa. Kuudes nollapeli hänelle kirjattiin edellisessä FC Vaajakosken pelaamassa ottelussa pari viikkoa sitten Oulussa.

”Ennen kahta viimeistä peliä ollaan sarjataulukossa varmaan juurikin niillä sijoilla, mitkä ollaan ansaittukin. Koko joukkueen puolustuspeli on ollut vahvaa läpi kauden ja ollaan pystytty pitämään vastustajat usein pois vaarallisimmilta maalintekopaikoilta. Toisaalta ongelmia on ollut välillä itse luoda tarpeeksi laadukkaita maalipaikkoja ja kun niitä ollaan saatu, ei olla oltu tarpeeksi kliinisiä viimeistelemään.” – Viljala

Tampereen Ilveksen kakkosjoukkueesta Vaajakosken keskikentälle siirtynyt Julius Järvinen on ollut punaisten kauden johtohahmo. Terävästi liikkuva ja taidokkailla ratkaisuillaan tilanteita luonut ”Julle” on ollut uhka vastustajien alakerralle ottelusta toiseen.

”Joukkueen kausi on ollut mielestäni hyvä. Kautta ennen asettamamme tavoitteet ovat omissa käsissä ja saavutettavissa. Puolustuspelaaminen ja pallonhallinta on ollut aika tasapainoista läpi kauden ja hyvällä tasolla. Sen sijaan maaleja ollaan tehty hyvin vähän, varsinkin siihen nähden, kuinka paljon paikkoja ollaan saatu luotua.” – J. Järvinen

Lauantaivieraat valtavassa vierasvireessä

Vaasalaiset ovat kymmenestä vierasottelustaan pystyneet poimimaan peräti 19 pistettä, joka riittää C-lohkon kolmanneksi parhaan vierasjoukkueen titteliin nousunsa varmistaneen SJK Akatemian ja oululaisen JS Herculeksen perässä. Kotimatsit ovat kuitenkin kasvattaneet joukkueen pistepussia ainoastaan vaivaisella kuudella pinnalla.

Kakkosen C-lohkon sarjataulukosta VIFK löytyy tällä hetkellä 25 pisteellä yhdeksänneltä tilalta. Viime vuonna joukkueen sarjapaikka varmistui vasta viimeisten kierrosten loppukirillä, mutta tällä kaudella pohjanmaalaiset turvasivat tilanteensa jo hyvissä ajoin ja taistelevat onnistuessaan vielä hyvästä keskikastin sijoituksesta. Viidentenä oleva JBK on 20 pelatun ottelun jälkeen vain kaksi pistettä karussa, joten tiiviissä keskiryhmässä vaasalaisilla olisi mukava sauma parannella loppusijoitustaan kenties muutamaa pykälää ylemmäksikin.

Vaasa IFK:n kulunut kausi on sisältänyt useampia pienimuotoisia voitto- ja tappioputkia. Nyt meneillään on ollut taas hiukan heikompi jakso, sillä edellisestä kolmesta kamppailusta sinivalkoiset eivät ole onnistuneet saavuttamaan pistettäkään. Eritoten puolustaminen on näissä otteluissa aiheuttanut haasteita, kun VIFK:n verkkoon on tehty peräti 13 osumaa. Viimeisimmän ottelunsa vaasalaiset ottelivat kotikentällään Rovaniemi Football Academyn kanssa pari viikkoa takaperin taipuen 3-5 -tappioon. Ensimmäisen puolikkaan jälkeen isännät olivat vielä Viktor Villförin maaleilla 2-1 -johdossa. Kakkosjaksolla VIFK:n kenttätasapaino kuitenkin petti ja laidat vuotivat, minkä seurauksena vastustaja takoi neljä osumaa 16 minuutissa.

Maaliverkot kireällä vaasalaisten pelatessa

Vaasalaisnippu on osunut tällä kaudella maalitolppien väliin 33 kertaa, eli tehtyjä osumia on muutama enemmän kuin esimerkiksi lauantain kotijoukkueella FC Vaajakoskella. Vastapainoksi VIFK on joutunut antautumaan vastustajilleen maalin muodossa 44 otteeseen. Joukkueen paras maalintekijä on 22-vuotias hyökkääjä Viktor Villför, jolle on kirjattu kauden kuluessa tilastoihin kuusi maalimerkintää. Viidesti viimeistelyssä ovat onnistuneet järkälemäinen nigerialainen kärkimies Emmanuel Igboeri ja keskikentällä pelaava Hannes Hiekkanen.

Täydet peliminuutit vaasalaisten paidassa on kellottanut 27-vuotias Ville Huuhka. Kokeneen laitapuolustajan papereista löytyy lähivuosilta pari kautta Ykkösessäkin Kokkolan Pallo-Veikkojen vihreistä väreistä ja syksyllä 2018 hän oli suuressa roolissa, kun KPV teki nousun Veikkausliigaan karsinnoissa Turun Palloseuraa vastaan. Keskikentän roolissa Oscar Lindgren on pelannut lähemmäs 1600 minuuttia.

Vaasalaisjoukkueen piiskurina toimii Max Peltonen, joka on pelaajataustaltaan organisaation oma kasvatti. Valmennusura käynnistyi vuonna 2007 heti, kun nappulakengät oli ripustettu naulaan. Aluksi 1974 syntynyt Peltonen toimi VIFK:n junioripäällikkönä ja kyky-, taito- ja akatemiajoukkueiden vetäjänä. Välillä hän käväisi valmennustehtävissä myös Seinäjoella, mutta lopuillaan oleva kausi on jo viides peräkkäinen Vaasa IFK:n vastuuvalmentajana.